Nieuws
EN
NL
NL
Workshops
SAAC
Creatieve
workshops
Sittard
16 maart
30 maart
13 april
11 mei
2025
Vier van deze SAAC-kunstenaars verzorgen workshops tijdens de expositie in Het Nieuwe Domein, en jij kunt meedoen! Lees meer over de workshops hieronder en schrijf je in via deze link.
Zondag 16 maart
Tijdens de workshop onderzoek je op een beeldende manier hoe een gebeurtenis uit het verleden jou in het heden gevormd heeft. Je gebruikt hiervoor verschillende materialen.
Je kiest een gebeurtenis (positief of negatief, wat je zelf wilt) die je nog goed weet uit je verleden, en gaat onderzoeken op welke manier jij daar vandaag de dag nog door beïnvloed of gevormd bent.
Het thema is een eigen jeugdherinnering en mag aansluiten bij dat van de tentoonstelling (seksueel misbruik), maar dat hoeft niet. Mensen kunnen ter inspiratie een foto of voorwerp die symbool staat voor de herinnering meenemen, dit gaat na afloop weer ongeschonden mee naar huis. Mocht iemand niets kunnen vinden of bedenken is dat geen probleem.
Rebecca Simons - Collage Workshop voor volwassenen
Zondag 30 maart
In de workshop experimenteren deelnemers met creatieve collage door gebruik te maken van persoonlijk archiefmateriaal. Deelnemers krijgen door Rebecca creatieve middelen aangereikt om persoonlijke beelden en documenten te bewerken. Ook het schrijven van brieven kan een rol spelen in de workshop. In deze workshop kunnen deelnemers zich herpositioneren tot herinneringen en de controle terugnemen door hun geschiedenis aan te passen naar hun eigen voorkeur.
Deelnemers brengen een foto (digitaal of print) mee die een persoon, plaats of locatie vertegenwoordigt die invloed heeft gehad op hun leven. Het thema hiervan kan seksueel misbruik zijn, maar het kan ook iets anders zijn, positief of negatief.
Alma Mathijsen - Schrijf en teken workshop voor volwassenen
Zondag 13 april
Tijdens de workshop leren deelnemers om herinneringen op papier te zetten. Iedereen heeft een verhaal dat graag verteld wil worden. Vaak hebben mensen moeite te beginnen en om er goede opbouw aan te geven. Alma leert je hoe je je innerlijke criticus kunt negeren en met wat afstand kunt schrijven, bijvoorbeeld door vanuit het perspectief van een object te schrijven. Aan het eind van de workshop zijn er handvatten gegeven om tot een verhaal te komen en daarbij kleine tekeningen te maken die wat lucht en leven geven aan de verhalen.
De thematiek van je verhaal kan aansluiten bij de tentoonstelling, maar dat hoeft niet.
Valentijn Hoogenkamp - Workshop Beelddichten / Visual poetry voor volwassenen
Zondag 11 mei
In de workshop gaan we taal en beeld combineren tot een beeldgedicht. Een beeldgedicht (of visual poem) is een gedicht, waarbij in gelijke mate taal en beelden worden gebruikt om een ervaring of een gevoel uit te drukken. Zo kan iets worden uitgedrukt dat zich maar moeilijk laat vangen in taal of beelden alleen. Tijdens de workshop leer je welke zinnen of beelden de uitgedrukte ervaring afzwakken of sterker maken. De materialen verf, potlood en inkt worden gecombineerd. In de workshop doen we schrijfoefeningen over stijl en ritme en schilder en teken- oefeningen. We maken twee proeven van gedichten en uiteindelijk één beeldgedicht.
Deze workshop sluit aan bij het thema van de tentoonstelling: seksueel misbruik in de jeugd.
Aantal deelnemers
Max. 12 deelnemers
Kosten
Deelname aan een van de workshops kost € 25,-
Bij aanmelding voor alle workshops betaal je in totaal € 85,-
Locatie
Museum Het Nieuwe Domein
Ligne 5
Sittard
De workshops zijn ook te boeken voor groepen, bij belangstelling hiervoor kun je mailen met jerika.vertegaal@dedomijnen.nl
Expositie
Het Nieuwe Domein
18 februari- 18 mei 2025
Location: Ligne 5, Sittard
Opening times: din tot zon 11:00-17:00
Museum Het Nieuwe Domein presenteert werk van vijftien leden van het Sexually Abused Artists Collective -SAAC- uit Amsterdam. Het is de eerste keer dat zij als groep tentoonstellen en daarmee de openbaarheid opzoeken. In 2021 initieerde Jan Hoek SAAC dat bestaat uit startende en ervaren kunstenaars, waaronder schilders, filmmakers, illustratoren, performers, schrijvers en fotografen. De leden van het collectief leven allemaal met de consequenties van seksueel misbruik voor hun achttiende levensjaar.
Het werk van veel leden van het collectief was al verbonden met seksueel misbruik en machtsdynamieken voordat ze zich bij de groep aansloten. Voor anderen zorgde het lidmaatschap van SAAC voor nieuwe inzichten over de diepe verwevenheid van deze ervaring met hun leven in de maatschappij. Ze ervoeren een groeiend besef over hoe impactvol seksueel misbruik kan zijn in het vormgeven van iemands ‘doen en laten’ en wereldbeeld.
Door middel van kunst geeft SAAC een stem aan de complexiteit van misbruikervaringen en maakt maatschappelijke stigma's en schaamte hieromtrent zichtbaar en bespreekbaar.
SAAC is meer dan alleen een kunstcollectief, het is een gemeenschap die de impact van seksueel misbruik begrijpt en het voortdurende proces van genezing steunt. Hoewel het collectief geen therapiegroep is, kan de omgeving die het collectief biedt zeer helend zijn. De gedeelde ervaringen creëren een veilige ruimte voor individuen om zichzelf en hun gevoelens zonder oordeel uit te drukken. De groep stelt leden in staat om verbinding te maken met anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad en biedt een gevoel van begrip en verbondenheid dat elders moeilijk te vinden kan zijn.
Als bezoeker wacht u een presentatie van divers werk dat kan confronteren maar ook een zekere lichtheid in zich draagt. Daarmee weerspiegelt de tentoonstelling het karakter van het collectief: divers, warm, chaotisch, open en begripvol. Ieder lid heeft een eigen verhaal en leeft in een eigen wereld, en is toch verbonden met het collectief. Het Nieuwe Domein wil maatschappelijk relevante onderwerpen agenderen.
Seksueel geweld treft veel meer mensen dan wij denken: 1 op de 3 mensen komt hiermee in aanraking. Misbruik trekt diepe sporen door de levens van alle betrokkenen.SAAC vraagt aandacht voor dit complexe onderwerp door middel van artistieke verbeelding. Het Nieuwe Domein stelt hiervoor graag een podium beschikbaar.
Deelnemende kunstenaars: Josefina Di Cesare, FBVG, Mieke Hessels, Jan Hoek, Valentijn Hoogenkamp, Levi Jacobs, Ankie van Kasteren, L., Ted van Lieshout, Sanna Martha, Alma Mathijsen, Mandy Nijhof, Ronald Ophuis, Papa Oyeyemi, Frederique Pisuisse en Rebecca Simons.
Voor meer informatie
bezoek de website van het museum
Artikel
Als het om seks ging, had deze kunstenaar ‘nogal verknipte’ voorkeuren. Dat komt door iets van vroeger, denkt hij nu
28 november 2024

Dat kunstenaar Jan Hoek als 14-jarige seks had met volwassen mannen, vond hij lange tijd zijn verdorven, maar bewuste keus. Totdat hij ging nadenken over seksueel misbruik. En aan een zoektocht begon: hoe leer je daarmee leven?
lees het artikel van Jan Hoek in de Volkskrant
Veiligheidsconferentie #1
Seksueel misbruik in de queer community
26 november 2024

Mensen uit de queer community krijgen aanzienlijk meer te maken met seksueel geweld dan mensen daarbuiten. Hoe komt dat En wat kunnen we er aan doen? Op deze avond gaan we ons in dit onderwerp verdiepen en op zoek naar oplossingen.
Hoe gaan we om met consent op plekken van seksuele vrijheid? Hoe komt het dat queer kinderen vaker te maken krijgen met misbruik? Hoe zorgen we ervoor dat queers seksueel misbruik beter kunnen melden? Hoe kan Amsterdam queer vluchtelingen beter bescherm- en tegen grensoverschrijdend gedrag? En waarom horen we zo weinig over seksueel misbruik in de lesbische scene?
Met Levi Jacobs (Sexual Abused Artists Collective), Ira Kip, Mani Nezami, Michael O’dea (Menaswell), Anne Rodermond (Club Church) en een performance van Didi Kruike.
De avond wordt gepresenteerd door Jan Hoek en Valentijn Hoogenkamp.
Datum: Dinsdag 26 november
Inloop: 20.00—20.30
Programma: 20.30—22.00
Aansluitend: Borrel
Locatie: Club Church
(Kerkstraat 52, Amsterdam)
Reageer of stuur een mail met aantal personen naar info@nolimitsartcastle.nl om je aan te melden.
queer-365.com
Boekpresentatie
Onderland, van Alma Mathijsen
12 mei 2024
De boekpresentatie vindt plaats in Sexyland World. Het Amsterdam Museum treedt op als programmapartner.
Lees hier meer over deze boekpresentatie.
Lees hier meer over Alma.